LCHF sockerkaka – recept med mandelmjöl
Att baka sockerkakor som inte innehåller mer än 5-10 viktprocent kolhydrater är inte det lättaste. Traditionella sockerkakor som görs på vetemjöl och socker är så långt ifrån LCHF man kan komma, och innehåller flera hundra gram kolhydrater per kaka. Det finns dock nyttiga alternativ till både vetemjöl och socker.
Mandelmjöl och kokosmjöl är en bra mjölblandning för de flesta olika bakverk. De passar lika bra i matiga bröd med linfrön som söta i muffins med blåbär. Fiberhusk och pofiber är produkter som innehåller väldigt mycket fibrer. De fungerar ungefär som gluten i och med att de binder samman degen och gör bakverken saftiga och fylliga. Fibrerna bidrar dessutom till att hålla igång magen.
På senare år har det också kommit ut allt fler naturliga sötningsmedel på den svenska hälsokostmarknaden. Ett populärt sådan sötningsmedel som används för att ersätta vanligt socker är stevia. Stevia är namnet på ett växtsläkte som på svenska kallas sötflockelsläktet, men det är också ett registrerat varumärke som används på en serie med sockerersättningsprodukter. Stevia innehåller inga kolhydrater alls vilket passar perfekt för LCHF-bakning.
LCHF-sockerkaka med mandelmjöl
Det här receptet ger en luftigt och söt sockerkaka med citronsmak. Vill man istället göra en sockerkaka med chokladsmak så kan man byta ut citronsaften mot 3-4 matskedar kakaopulver. Receptet kommer från matbloggen Lchf enligt Anna.
Ingredienser:
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 0,5 dl pofiber
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1,5 dl ICA Stevia
- 150 gram smör
- 1 dl grädde
- 5 ägg
- Saft från 1 citron
Instruktioner:
Börja med att värma upp ugnen till 175 grader. Smält sedan smöret i en kastrull eller i en mikrovågsugn. Vispa sedan äggen och Stevia-pulvret hårt i 3-5 minuter. Blanda därefter i det smälta smöret och grädden i äggblandningen. Rör sedan ner alla torra ingredienser i blandningen försiktigt utan att för mycket luft lämnar smeten. Häll därefter ner smeten i en sockerkaksform täckt med bakplåtspapper. Grädda kakan i cirka 35 minuter.