LCHF bröd på mandelmjöl
Här nedan kan du läsa tre läckra recept på nyttiga LCHF-bröd. Testa gärna dessa om du har tröttnat på flottiga baconskivor och stekta ägg varje morgon. Samtliga av dessa recept innehåller mandelmjöl, men för att ge ett fylligt och luftigt bröd används också bakpulver och fiberhusk.
Anledningen till att jäst inte används i recept på LCHF-bröd är att det behöver socker för att svälla. Eftersom man i största möjliga utsträckning försöker undvika socker i LCHF-kost använder man istället bakpulver och andra kolhydratsnåla livsmedel.
Det finns gott om pålägg som går att använda på kolhydratreducerat bröd. Bara för att man följer LCHF behöver man inte enbart ha ett tjockt lager smör på mackan.
Nyttiga LCHF-pålägg
- Ost – Välj gärna feta ostar med mycket smak.
- Kött – Skinka, korv och leverpastej med hög kötthalt kan ätas med gott samvete.
- Ägg – Ett näringsrikt och mättande pålägg som passar alla bröd.
- Philadelphia-ost – Välj de feta varianterna och undvik de smaksatta light-versionerna.
- Grönsaker – Tomat, paprika och gurka är goda pålägg med få kolhydrater.
Marmelad, Nutella och smörgårdsgurka innehåller stora mängder socker och bör därför undvikas. Om du vill ha något sötare på mackan kan du välja en frukt som banan eller kiwi.
LCHF-“Magnus bröd”
LCHF-bröd med mandelmjöl
Ingredienser:
- 100 g mandelmjöl
- 1 tsk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 msk naturell fet yoghurt
- 2 ägg
Instruktioner:
- Värm upp ugnen till 200 grader.
- Bland alla torra ingredienser i en skål.
- Vispa ihop ägg och yoghurt i en annan större skål.
- Rör ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
- Lägg åtta klickar av smeten glest på ett bakplåtspapper.
- Grädda i cirka 15 minuter.
- Ta ut plåten och låt bröden svalna under en kökshandduk.
LCHF-bröd med Philadelphia-ost
Ingredienser:
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 tsk fiberhusk
- 3 msk krossade linfrön
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk salt
- 100 gram naturell Philadelphia-ost
- 3 ägg
Instruktioner:
- Värm upp ugnen till 200 grader.
- Separera äggens äggula och äggvita.
- Vispa ihop äggulorna med fiberhusk i en skål och låt smeten svälla lite.
- Ta en annan skål och vispa äggvitorna tills äggvitssmeten blivit hård och torr.
- Vispa ihop äggvitssmeten, äggulssmeten och Philadelphia-osten.
- Rör ner mandelmjölet, bakpulvret, linfrönen och saltet och vispa smeten helt slät.
- Lägg ca 10 klickar av smeten på bakplåtspapper.
- Grädda i ungen i cirka 15 minuter tills bröden blivit gyllenbruna.
- Ta ut plåten och låt svalna under en kökshandduk.
LCHF-bröd med crème fraîche
Ingredienser:
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 dl kokosnötsmjöl
- 0,5 dl bakepro
- 0,5 dl pofiber
- 1,5 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk smält kokosfett
- 0,5 dl vatten
- 3 ägg
Instruktioner:
- Värm upp ugnen till 200 grader.
- Bland ihop de torra ingredienserna i en skål.
- Vispa äggen i en annan större skål tills smeten blivit pösig och vitgul.
- Rör ner mjölet, crème fraîchen och kokosfettet i de äggsmeten.
- Låt degen svälla en stund.
- Forma degen till cirka 8 bullar och lägg de på bakplåtspapper.
- Grädda bullarna i ugnen i cirka 15 minuter.