Mandelmjöl och LCHF
Mandelmjöl är en utmärkt matvara att ha i skafferiet om man följer LCHF. Med hjälp av mandelmjöl kan göra bröd, pannkakor, våfflor och en mängd andra bakverk som traditionellt sätt innehåller vetemjöl. Eftersom vetemjöl är en väldigt kolhydratrikt spannmålsprodukt som innehåller runt sjuttio procent kolhydrater är det något som alla LCHF-anhängare borde hålla sig så långt borta som möjligt från. Mandelmjöl innehåller å andra sidan väldigt lite kolhydrater, och är istället rikt på protein och fett vilket är bra mycket mer hälsosamt. Med mandelmjöl kan du göra hälsosamma och mättande LCHF-våfflor som passar lika bra till lunch som till mellanmål. Serverar du sådana våfflor tillsammans med vispad grädde och färska bär har du en oslagbar och fantastiskt somrig frukost.
En stor problematik som människor som följer LCHF upplever är hur man ska ersätta de mackor och bröd som man åt oändligt många av innan man började med LCHF. Eftersom vanligt bröd oftast är bakat på vete, råg eller havre så lämpar de innehåller de alldeles för mycket kolhydrater. Vissa hävdar att bröd inte är riktig mat, och att man enbart ska äta grönsaker, kött och mejeriprodukter. Men för vanliga människor som är vana vid att äta bröd är det ett orealistiskt alternativ om de ska kunna behålla sin LCHF-livsstil under en längre tid. Att kunna göra LCHF-bröd med mandelmjöl som innehåller lite kolhydrater är därför guldvärt för en brödsugen LCHF-anhängare. På den här sajten finns flera recept på sådant bröd. Tillsammans med ett kokt ägg och ett par skivor skinka har man sedan en supergod och supernyttig frukost.
Mandelmjöls näringsvärden
Här nedan är en lista på vad en typisk förpackning mandelmjöl innehåller för näringsämnen per 100 gram.
- Fett: 55 gram
- Protein: 19 gram
- Kolhydrat: 6 gram
- Energi: 2443 kJ / 591 kcal
Som man kan se i listan ovan är mandelmjöl rikt på fett och protein, vilka är två av kroppens kanske viktigaste näringsämnen. Kroppen behöver fett för att bland annat kunna bygga upp cellernas väggar, de så kallade cellmembranen. Essentiella fetter, så som omega-3, är livsviktiga att få i oss genom maten eftersom kroppen inte kan tillverka dem själva. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp alla de fettlösliga vitaminerna från maten vi äter. Kolhydrater är å andra sidan inte lika bra för kroppen om när det konsumeras i stora mängder. Kolhydrater bryts ner till socker i magen och tas sedan upp i blodet. Det höjer sedan blodsockret, ökar produktionen av insulin och gör att kroppen lagrar mer fett, vilket inte är särskilt önskvärt om man vill gå ner i vikt.
Foto: FreeDigitalPhotos.net