LCHF står för low carb high fat och är alltså en diet som går ut på att äta lite kolhydrater, men mycket fett. Vad som definieras som “lite kolhydrater” och “mycket fett” är en fråga som olika människor och experter i ämnet ger olika svar på.

En vanlig definition är dock att en LCHF-diet ska bestå av under 20 viktprocent kolhydrater. Men det finns även människor som följer en striktare diet där andelen kolhydrater inte får överstiga 5 viktprocent, och de som anser att 40 viktprocent kolhydrater är en lågkolhydratsdiet.

Den gemensamma tanken bakom alla dessa definitioner är dock att minska intaget av kolhydrat jämfört med den konventionella västerländska kosten, och öka intaget av fett. Denna modell har visat sig vara väldigt framgångsrik om man vill gå ner i vikt utan att behöva gå hungrig på dagarna eller genomgå ett omständligt och krävande träningsprogram.

Historien om LCHF

Risken för hjärtsjukdomar

Ägg i halmAtt intag av fett, och särskilt det naturliga mättade fettet, skulle orsaka hjärt- och kärlsjukdomar är en teori från 1950-talet som på senare år har blivit mer och mer ifrågasatt bland forskare, läkare och dietister.

Bevisen för att denna teori skulle stämma har alltid varit väldigt svaga eftersom ingen studie har kunnat visa på ett direkt orsakssamband mellan intag av mättat fettet och sjukdom. Moderna studier i ämnet tyder däremot på att intag av mättat fett kan minska risken för hjärtsjukdomar eftersom fettet förbättrar den allmänna hälsan hos individen.

Det mättade fettet är det animaliska fett som bland annat finns i kött och ägg. Den typen av fett finns i alla djur, inklusive människan. Mättat fett finns i alltifrån våra cellers membran till våra hjärnor. Det är därför en märklig idé att just det fettet skulle vara extra farligt för oss.

LCHF och träning

Om man tränar mycket och inte nödvändigtvis behöver gå ner i vikt så finns det egentligen inte större anledning att följa en strikt LCHF-diet. Oavsett om man styrketränar eller genomgår långa pass av konditionsträning så presterar kroppen bättre om den har tillgång till snabb energi från kolhydrater istället för långsam energi från fett. Dessutom samlar kroppen på sig mer vätska om man äter mer kolhydrater, vilket är gynnsamt när man tränar.

En mer liberal LCHF-diet med 20-30 energiprocent kolhydrater kan dock lämpa sig att följa om man få fördelarna av LCHF och ändå kunna prestera så bra som möjligt rent fysiskt. Att sluta dricka läsk med socker i, äta mer fett och äta mindre industriprocessade kolhydrater är något som gynnar alla oavsett hur mycket man tränar.

Debatt om LCHF i SVT

Debatt om LCHF i TV4:s Kvällsöppet