Det finns tiotusentals svenskar som har gått ned i vikt med LCHF. Det finns mängder av både entusiaster och forskare som kan vitna på LCHF-kost för att man utan att behöva svälta sig själv eller motionera överdrivet mycket kan rasa i vikt. Men hur kan LCHF vara så effektivt? Här nedan kommer några förklaringar, tagna från bloggen Diabetes.doc.

Anledningar till att LCHF fungerar

Kvinna som har gått ned i viktMan äter mindre på grund av det minskade urvalet
Detta är en teori som kan appliceras på alla dieter, oavsett om de går ut på att äta mycket eller lite fett, eller många eller få kalorier. När man följer en diet finns det vissa saker man inte får äta. När det gäller LCHF är dess saker läsk, potatis och pasta till exempel. Att begränsa det man äter, och äta färre antal rätter, kan göra att man tappar aptiten för maten och därför äter mindre. Det som talar emot denna teori är dock att människor som tröttnar på en diet oftast hoppar av dem rätt snabbt, och därför inte hinner se någon viktnedgång.

Man får lägre insulinnivåer
Ytterliggare en teori är att det är förändringarna i kroppens insulinnivåer som orsakar viktnedgången. Insulin är ett hormon som bland annat styr fettförbränningen i kroppen. Ju mindre insulin, desto lättare har kroppen att förbränna fett. Förhöjda insulinnivåer kan till exempel ses hos många som lider av bukfetma, vilket tyder på att det finns ett samband mellan insulin och övervikt. Forskningen kan dock inte visa på ett direkt orsakssamband mellan förhöjt insulin och viktuppgång, så hur sann denna teori är är osäkert även om tankarna bakom den verkar rimliga.

Man tappar vätska
En annan teori som många tror är förklaringen till LCHF-kostens viktnedgångsegenskaper är att kroppen släpper ifrån sig vatten som är bundet till glykogen när man äter lite kolhydrater. Detta kan vara helt korrekt under de första veckorna som man följer LCHF, men långsiktig viktnedgång beror självklart på att kroppen förbränner lagrat fett, inte vatten.

LCHF-kost har låg “palatabilty”
När man äter mat med hög palatabilty undertrycks mättnadskänslorna så att man äter mer än vad man egentligen behöver. Läsk, glass och friterad mat har hög palatabilty, eftersom de har en viss konsistens och innehåller mycket socker och fett. Undviker man sådan mat går man naturligt ned i vikt eftersom man får i sig mindre energi.

LCHF-kost mättar mer
Att protein mättar bättre än kolhydrater är bevisat sedan länge. Så att äta mer kött och fisk borde innebära att man blir mätt snabbare och därför undviker att äta mer annan mat. Denna förklaring förutsätter dock att alla som följer LCHF äter mer protein än tidigare, vilket inte alls är det som LCHF går ut på. Men äter man mer kött bör man bli utan tvekan mättare.