Här nedan kan du läsa tre recept på goda pizzabottnar som går att använda i  LCHF-pizza. Alla dessa recept innehåller mandelmjöl istället för vanligt vetemjöl för att minska mängden kolhydrater. Mandelmjölet innehåller minimalt med kolhydrater men har en mild och fin smak som de flesta uppskattar.

Till skillnad från traditionella recept på pizzadeg innehåller dessa LCHF-vänliga recept inte något jäst. Det beror på att jäst behöver socker för att få degen att svälla. Eftersom socker inte är särskilt kompatibelt med LCHF använder man bakpulver istället.

De flesta pålägg på traditionella pizzor går utmärkt att använda på LCHF-pizzor också. Bland de kolhydratrika pålägg man ska akta sig för finns sötade tomatsåser, ananas i burk och kryddblandningar med socker. I övrigt kan man nästan ha på vad som helst på en LCHF-pizza.

Exempel på LCHF-vänliga pizzapålägg

  • Ost – Ju fetare desto bättre, men mozzarella är också ett jättebra alternativ.
  • Kött – Kebab, skinka, köttfärs och oxfilé är mättande och goda pålägg. Korv och salami går också bra om de har en hög kötthalt.
  • Grönsaker – Tomat, paprika, rödlök, ruccola m.m. kan användas i stora mängder.
  • Svamp – Champinjoner och kantareller är nyttiga och läckra pålägg.
  • Sås – Bearnaisesås är ett mättande pålägg för den som inte har något emot flottiga pizzor. Kebabsåser gjorda på fet yoghurt passar också på en LCHF-pizza.

Baka LCHF-pizza

Enkel LCHF-pizzabotten med mandelmjöl

Det här receptet är otroligt enkelt att röra ihop och tar inte mer än en halvtimme att göra klart. Mandelmjölet tillsammans med osten ger en brödaktig och god smak. Receptet kommer från bloggen Kardemummagumman.se.

Ingredienser:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 dl riven ost av valfri sort
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg

Instruktioner:

Börja med att värma upp ugnen till 225 grader. Rör sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet. Bred därefter ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i ugnen i cirka 10 minuter. Sedan är det bara att ha på de den fyllning man vill ha på och ställa in plåten i ugnen igen.

LCHF-pizzabotten med mandelmjöl och fiberhusk

Detta recept passar bra om man ska göra en stor familjepizza på en hel ugnsplåt. Även denna pizzadeg innehåller kombinationen mandelmjöl och ost för att ge en god smak. Fiberhusken ger också en bra konsistens. Receptet kommer från bloggen Alltforforaldrar.se.

Ingredienser:

  • 5 dl mandelmjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl riven ost av valfri sort
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vatten

Instruktioner:

Börja med att värma upp ugnen till 225 grader. Rör sedan ihop alla ingredienser i en bunke och låt blandningen svälla i cirka 10 minuter. Grädda sedan pizzabottnen i ugnen i ytterligare 10 minuter. Därefter kan man lägga på den pizzafyllning man vill ha på pizzan och ställa in i ugnen igen tills fyllningen har fått en bra färg.

LCHF-pizzabotten utan ost

Det här receptet på LCHF-pizzabotten innehåller ingen ost i pizzabottnen vilket kan vara bra om man inte gillar ostsmak. Receptet kommer från Airams matblogg där man kan hitta mängder med recept på både maträtter och bakverk med få kolhydrater.

Ingredienser:

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 tsk fiberhusk
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smält smör
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten

Instruktioner:

Börja med att värma upp ugnen till 225 grader. Smält sedan smöret i en kastrull och rör i resten av ingredienserna. Låt därefter smeten svälla i cirka 10 minuter. Sprid sedan ut smeten i två lika stora runda former på ett bakplåtspapper med hjälp av baksidan på en sked. Grädda bottnarna i ugnen i 7-10 minuter och ha sedan på valfri fyllning och ställ in i ugnen igen.