LCHF-pajdeg

Om man äter LCHF är det alltid svårt att hitta recept på bakverk som inte innehåller ofantliga mängder kolhydrater. Eftersom vi är vana vid att använda vetemjöl i de flesta bröd, kakor och pajer så  innehåller de ofta över 50 viktprocent kolhydrater, vilket är betydligt mer än de 10 viktprocent som man brukar anse att LCHF-kost kräver. Tack vare mandelmjöl kan man dock göra bakverk som innehåller lite kolhydrater och mycket fett istället. Här nedan följer tre recept på LCHF-pajdegar med mandelmjöl som både kan användas till matiga pajer med kött eller grönsaker, och till mer söta pajer med till exempel blåbär eller hallon.

LCHF-pajdeg med mandelmjöl och sesamfrön

lchf-pajdegDetta recept kommer från bloggen Allt om LCHF och ger en pajdeg som är minst lika bra som en vanlig deg med vetemjöl både till smak och utseende. Dessutom är receptet väldigt enkelt att blanda ihop.

Ingredienser:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1/2 dl sesamfrön (utan skal)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 50 gram smör
  • 1 ägg

Instruktioner:

  1. Värm upp ugnen till 200 grader.
  2. Mixa mandelmjöl och sesamfrön till ett fint mjöl.
  3. Blanda mjölblandningen och de övriga ingredienserna till en deg.
  4. Tryck ut degen på en form av lämplig storlek.
  5. Ställ in formen med degen i ett kylskåp i 30 min så att degen stelnar.
  6. Förgrädda degen i ugnen i cirka 7 minuter.

LCHF-pajdeg med mandelmjöl och fiberhusk

lchf pajdegDen här pajdegen innehåller fiberhusk som är ett fantastiskt alternativ till stärkelse från potatis eller vetemjöl. Fiberhusk innehåller 0 % kolhydrater, men gör att degen blir sammanhållen och lätt att kavla. Receptet kommer från Birgitta Höglunds blogg om mat.

Ingredienser:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm havssalt
  • 1 ägg

Instruktioner:

  1. Värm upp ugnen till 200 grader.
  2. Blanda mandelmjölet, fiberhusk och saltet i en bunke.
  3. Lägg ner tärningar av smöret och det knäckta ägget i bunken.
  4. Blanda ingredienserna med en elvisp tills degen har blivit slät.
  5. Bred ut degen i pajform och täck över med en plastfilm.
  6. Ställ in formen med degen i ett kylskåp i 30 minuter.
  7. Ta bort plasten från formen och ställ in i ugnen för att förgrädda pajdegen i 5 minuter.

LCHF-pajdeg med mandelmjöl och pofiber

Receptet på den här pajdegen innehåller pofiber som är den produkt som man får när man renar och torkar potatis. Pofiber innehåller bara 12 % kolhydrater, men hela 70 % kostfibrer. Det ger pajdegen en bra konsistens och en god smak. Receptet kommer från bloggen witchoranangel.blogspot.se.

Ingredienser:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 1 krm salt
  • 125 gram smör
  • 1 ägg

Instruktioner:

  1. Värm upp ugnen till 225 grader.
  2. Skär smöret i små bitar.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Häll i smöret och ägget i mjölblandningen och blanda tills degen har blivit slät.
  5. Tryck ut degen i en pajform.
  6. Ställ snabbt in formen med degen i ugnen och förgrädda i cirka 10 minuter.

LCHF-rabarberpaj