Att hitta ett gott fikabröd som kan inte innehåller mer än 10 viktprocent kolhydrater är inte så lätt om man inte vet var man ska leta. Det går garanterat inte att hitta i handeln i alla fall. Däremot finns det ett stort antal entusiaster som har tagit fram recept på bullar, kakor och andra bakverk som passar in en LCHF-kost. Tack vare mandelmjöl och sockerersättande produkter som Stevia och Sukrin går det att göra söta och smakrika bakverk som passar perfekt att servera när vännerna kommer över på fika. Här nedan följer tre spännande recept på LCHF-kladdkaka med olika smaker och karaktär.

LCHF-kladdkaka med mandelmjöl

lchf-kladdkakaDetta är ett enkelt recept på LCHF-kladdkaka som ursprungligen kommer från bloggen anna-panna.bloggagratis.se. Eftersom kakan bara behöver gräddas i 15 minuter går den väldigt snabbt att göra.

Ingredienser:

  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl Sukrin Melis
  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljessens

Instruktioner:

  1. Värm upp ungen till 200 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ihop de tre äggen tillsammans med sockerersättningen.
  4. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med vaniljessensen.
  5. Rör ner äggblandningen i mjölblandningent tillsammans med det smälta smöret och blanda tills smeten är slät.
  6. Häll i smeten i en smörad och bröad kakform.
  7. Grädda i ca 15 minuter i ugnen.
  8. Ta kakan ur ugnen, låt svalna och servera sedan tillsammans med vispad grädda.

LCHF-kladdkaka med kokosmjöl

lchf kladdkakaDetta recept är för en lite större kaka som har en rikare smak tack vare att den innehåller mörk chocklad och mycket smör. Skapat av Monique Forslund på Lifezone.se.

Ingredienser:

  • 200 gram smör
  • 5 ägg
  • 200 gram mörk choklad (90 %)
  • 150 gram mandelmjöl
  • 100 gram kokosmjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 msk vaniljpulver

Instruktioner:

  1. Värm upp ugnen till 150 grader.
  2. Smält chokladen och smöret i en kastrull eller i en skål över ett vattenbad.
  3. Rör ner kakaon i chokladblandningen.
  4. Häll under omrörning i mandelmjölet, kokosmjölet och vaniljpulvret i chokladblandningen.
  5. Ha sedan i ett ägg i taget i smeten. Rör om under tiden.
  6. Häll smeten i en smord form.
  7. Grädda i ugnen i ca 25 min.
  8. Ta ut kakan ur ugnen, låt svalna och servera med kokosflingor som garnering.

LCHF-kladdkaka med hasselnötsmassa

lchf-kladdkakaDetta är ett mer avancerat recept på en LCHF-kladdkaka med hasselnötter för den som vill göra något speciellt. Ursprungligen från av Marja Folcke på bakasockerfritt.blogg.se.

Ingredienser till kaksmeten:

  • 35 gram smör
  • 1 ägg
  • 5 msk vispgrädde
  • 4,5 msk Stevia strö
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 0,75 krm vaniljpulver

Ingredienser till hasselnötsmassan:

  • 0,25 dl malda hasselnötter
  • 10 gram rumstempererat smör
  • 0,25 krm vaniljpulver
  • 2 msk Stevia strö

Instruktioner till kaksmeten:

  1. Värm upp ugnen till 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda de torra ingredienserna tillsammans med ägget.
  4. Rör ner det smälta smöret i mjölblandningen och rör om tills smeten är slät.
  5. Häll i smeten i en smörad och bröad kakform av storleken mindre.

Instruktioner till hasselnötsmassan:

  1. Blanda alla ingredienser till hasselnötsmassan och rör om noggrant.
  2. Lägg små klickar av hasselnötsmassan ovanpå kakan.
  3. Lägg in kakan i ugnen och grädda i ca 25 minuter.
  4. Ta ut kakan ur ugnen, låt svalna och lägg sedan in i kylen.
  5. Servera kakan kall som den är.