Mandelmjöl och kokosmjöl är två väldigt populära mjöl i LCHF-bakning. Båda dessa mjölsorter innehåller betydligt mindre kolhydrater än det traditionella vetemjölet eller mjöl gjort på andra sädesslag. Dessutom är de rika på fett, protein och andra viktiga näringsämnen.

I den här artikeln får du läsa vad som skiljer mandelmjöl och kokosmjöl från varandra, i avseende på näringsinnehåll, pris och användningsområde. Först och främst kan det vara bra att fastställa vad dessa mjöl består av. Mandelmjöl görs av blancherade sötmandlar, alltså mandlar som kokats under en kort tid för att skalet ska lossna, som malts ner till ett fint mjöl.

Kokosmjöl görs av kokosnötter som först har kallpressats på kokosolja, sedan låtits torka långsamt och slutligen malts ner till ett mjöl. Båda dessa metoder är relativt skonsamma jämfört med andra industriella bearbetningar av livsmedel vilket gör att så mycket av näringen från mandlarna och kokosnötterna kommer med i mjölet.

Näringsvärde

Uppgifterna nedan kommer från den svenska hälsokosttillverkarens Risentas mandelmjöl och kokosmjöl. Det finns förstås många andra tillverkare av dessa mjöl, så dessa näringsvärden stämmer inte överrens med alla mandel- och kokosmjöl som går att köpa. AmanPrana gör till exempel ett kokosmjöl med enbart 4 gram kolhydrater per 100 gram mjöl.

Risenta Mandelmjöl (per 100 gram)

  • Energi: 610 kcal
  • Fett: 55 gram
  • Kolhydrater: 5 gram
  • Protein: 19 gram

Risenta Kokosmjöl (per 100 gram)

  • Energi: 320 kcal
  • Fett: 10 gram
  • Kolhydrater: 17 gram
  • Kostfiber: 43 gram
  • Protein: 20 gram

Pris

Tyvärr har både mandel- och kokosmjöl ett betydligt högre pris än de traditionella kolhydratrika mjölsorterna. I en vanlig matbutik kan man till exempel få flera kilo vetemjöl för under en 20-lapp. Så billigt går det inte att hitta något kolhydratsnålt mjöl för, oavsett var man köper det.

Om man jämför mandelmjöl och kokosmjöl skulle man dock kunna sammanfatta prisskillnaden som att kokosmjöl är billigare än mandelmjöl. Detta gäller åtminstone när det gäller pris per kilogram. Här nedan finns två jämförelse mellan priserna på mjölsorterna i två olika butiker.

Mathem.se:

  • Mandelmjöl 300 gram: 44,95 kr
  • Kokosmjöl 300 gram: 34,95 kr

Low Carb Shop:

  • Mandelmjöl 500 gram: 85 kr
  • Kokosmjöl 500 gram: 69 kr

Användning

Jämfört med vetemjöl är både mandelmjöl och kokosmjöl väldigt dryga mjöl. Det krävs långt ifrån fler kilo mjöl för att få en stor och bra bröddeg av dem till exempel. Kokosmjöl är dock bättre på att hålla vätska tack vare de vattenlösliga fibrer som finns i kokosnöten. Det gör att man kan behöva tillsätta mer vätska i en deg eller smet gjord på kokosmjöl istället för mandelmjöl.

Något som kan vara bra att tänka på är att båda dessa mjöl har mer smak än vetemjöl. Ett bröd gjort på enbart mandelmjöl kommer smaka väldigt nötigt till exempel, vilket gör att det kan vara en god idé att blanda de två mjölen för att få en mer neutral smak.