Bara för att man följer LCHF behöver man inte vara utan de fantastiskt goda tunna pannkakorna med färska bär och vispgrädde som är så härligt somriga. Även om traditionella pannkakor är gjorda på kolhydratrikt vetemjöl så finns det andra sorters mjöl som passar minst lika bra att göra pannkakor på. Mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk är exempel på matvaror som följer lågkolhydratsdietens krav på näringsinnehåll och med fördel kan användas när man gör LCHF-pannkakor eller andra bakverk.

Här nedan kan du läsa tre olika recept på LCHF-pannkakor som alla innehåller nyttigt och proteinrikt mandelmjöl. Prova gärna alla tre och se vilken du tycker är godast! Vill du istället göra LCHF-våfflor kan du även läsa recept på sådana på den här sajten.

LCHF-pannkakor med mandelmjöl

Ingredienser:

  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde (med 40 % fett)
  • Smör till stekning
  • Färska bär (till servering)

Instruktioner:

  1. Vispa ihop äggen och grädden.
  2. Rör ner mandelmjölet och saltet.
  3. Lägg en generös mängd smör i en uppvärmd stekpanna och tillsätt sedan pannkakssmeten.
  4. Stek i cirka två minuter på varje sida. Om du har en gasspis är det rekommenderat att hälla i smeten i en väldigt varm panna, och sedan sänka värmen när pannkakan stelnat. Eftersom pannkakor med mandelmjöl är mer elastiska än vetemjölspannkakor är de lättare att vända och kan med fördel ligga kvar lite längre i stekpannan.
  5. Servera med färska bär.

LCHF-pannkakor med fiberhusk

Ingredienser:

  • 1 dl mandelmjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 dl vispgrädde (med 40 % fett)
  • 2 ägg
  • Smör till stekning
  • Färska bär (till servering)

Instruktioner:

  1. Vispa ihop äggen och vispgrädden i en skål.
  2. Rör ner mandelmjölet och fiberhusken i äggsmeten och låt blandningen svälla i cirka 15 minuter.
  3. Lägg en stor klick smör i en varm stekpanna och tillsätt sedan en klick av pannkakssmeten när smöret har smält helt.
  4. Stek pannkakorna i cirka två minuter på varje sida.
  5. Servera tillsammans med de färska bären.

LCHF-pannkakor med kokos

Ingredienser:

  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl eller riven kokos
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver (om man vill göra luftiga amerikanska pannkakor)
  • 1 dl vispgrädde (med 40 % fett)
  • 2 ägg
  • Smör till stekning
  • Färska bär (till servering)

Instruktioner:

  1. Vispa ihop äggen och grädden i en skål.
  2. Blanda mandelmjölet, kokosen, saltet och det alternativa bakpulvret i en annan skål.
  3. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
  4. Lägg en stor klick smör i en varm stekpanna och tillsätt sedan en klick av pannkakssmeten när smöret har smält helt.
  5. Stek pannkakorna i cirka två minuter på varje sida.
  6. Servera med de färska bären.

LCHF-pannkakor med gurkmeja