På den här sidan kan du läsa två recept på ett par fantastiskt goda LCHF-kakor som både innehåller det kolhydratsnåla och näringsrika mandelmjölet. Dessa LCHF-kakor är perfekta att ta fram till fikat med väninnorna eller bjuda gästerna på barnkalaset. Tack vare användningen av sukrin, det naturliga sötningsmedlet som inte påverkar insulinnivåerna i blodet, så har kakorna en söt och god smak som uppskattas av både de som upptäckt LCHF-kosten och de som fortfarande äter socker och spannmål.

För att få LCHF-kakorna att hålla längre kan de ställas i frysen efter att de har tagits ut i ugnen och svalnat, men de kan självklart även förvaras i en försluten kakburk i rumstemperatur. Då är dock risken större för att kakorna blir offer för småätande.

För de mest trogna anhängarna av lågkolhydratskost kan det sticka i ögonen att läsa om LCHF-kakor. Om man har är eller har varit sockerberoende kan söta bakverk snabbt få en ur balans och göra att man blir sugen på onyttig och kolhydratrik mat igen. Men för den som har kontroll över sina matvanor och har en mer pragmatiskt inställning till lågkolhydratskost så är LCHF-kakor ett alldeles utmärkt tilltugg att ta fram till kaffet eller liknande. Att enbart äta stora köttbitar och feta såser är inte alltid kompatibelt med vad omgivningen förväntar sig av en.

Chocolate chip cookies enligt LCHF

lchf chocolate-chip kakorDet här receptet på goda LCHF-kakor med chokladbitar kommer från Kjersti Bylin Casteryd och hennes LCHF-blogg. Receptet innehåller Fiberhusk för att göra kakorna mer fasta och mindre smuliga samt vaniljpulver för att ge kakorna en lätt och mjuk smak av vanilj.

För att kakorna ska vara LCHF måste vaniljpulver användas istället för vaniljsocker eftersom den sistnämnda består till 99 % av rent socker. För att ge kakorna en lite mer intressant smak kan smaksatt choklad användas istället för ren choklad. Prova mörk choklad med mint, blåbär eller lingon!

Ingredienser:

  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 0,75 dl Sukrin
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk Fiberhusk
  • 3 krm vaniljpulver
  • 0,5 dl kokosolja
  • 2 st ägg
  • 50 gram choklad (minst 70 % kakaohalt)

Instruktioner:

Börja med att sätta på ugnen i 200 grader. Hacka sedan chokladkakan i grova bitar. Blanda därefter alla torra ingredienser, inklusive chokladbitarna, i en skål och rör i kokosoljan och de två äggen. Knåda sedan ingredienserna till en deg och forma den till en rulle. Klä rullen av lämplig tjocklek i plastfolie och låt den vila i kylskåpet i cirka en timme. Ta sedan ut rullen ur kylen och skär upp den i skivor. Om en skiva går sönder är det bara att klämma ihop den igen. Lägg slutligen upp kakorna på en bakplåtsklädd ugnsplåt och låt dem gräddas i ugnen i 10-15 minuter.

LCHF-nöttoppar

Grundrecept för LCHF-småkakor

lchf småkakorDetta recept är skapat av Annika Rogneby som har en blogg fylld med goda LCHF-recept men och ett flertal böcker om hur man kan baka kolhydratsnålt utan socker och mjöl. Detta grundrecept kan användas för att skapa syltkakor, blåbärskakor, chokladkakor och en massa andra kakor som görs på en deg som blir söt och frasig. Eftersom receptet innehåller kokosmjöl så blir smaken mindre nötig än kakor som bara innehåller mandelmjöl.

Ingredienser:

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 msk kokosmjöl
  • 0,75 dl sukrin
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 1 msk vatten

Instruktioner:

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Ta därefter fram en skål och blanda alla torra ingredienser. Rör sedan ner ägget, grädden och vattnet i mjölblandning. Tillsätt därefter eventuella blåbär, chokladbitar eller andra ingredienser som kakorna ska innehålla. Knåda samman blandningen till en deg och rulla ihop den till en lagom tjock rulle. Skär sedan upp rullen i lika stora skivor och lägg dem på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Ställ slutligen in ugnsplåten i ugnen låt kakorna gräddas i 10-15 minuter.